En dykk i arkivene fra 1979

nofposten-kvadrat-HL-NM

Som dere har sikkert fått med dere så var det vi i IF Sturla som arrangerte det første norgesmesterskapet i nattorientering.
Men det er naturlig å spørre: Hvordan ble det til 1979 ?

Tross at det ble arrangert kretsmesterskap i noen år i en rekke kretser ble et forslag til Tinget i 1973 om å innføre NM i grenen likevel avvist.
I 1977 ble det på nytt reist et forslag om natt-NM fra Nedre Buskerud, Stor Oslo og Østfold kretser. Denne gangen gikk det relativt greit gjennom, selv om man endte opp med prøveordningen «hovedløp» som OTO arrangert på kort varsel.
Året etter var det Fossum som arrangerte HL med samlingsplass ved Hosletoppen skole og løpsområde var terrenget rundt Steinshøgda i Bærum. Vinnerne var Sigurd Dæhli og Wenche Hultgren.
(fra boka O-idretten i Norge gjennom 90 år)

Vi trenger sårt bedre utbredelse og jevnere løpere i denne formen for orientering. Hvor mange ganger har ikke de norske lagene ble hengt av på natta i Tiomila og Jukola-kavlen?
(NOF-posten 78-6)

Nattergalen, Østfoldstafetten og Sturla’s løp er alle eksempler på nattløp der løperne ble prøvd i forskjellige o-teknikker og hvor løypene var lagt i ren og oversiktlig skog. Vi håper at dette er den utviklingen nattløpene vil ta i åra som kommer.
Videre vil vi hilse det som en fordel om hovedløpet med det første blir gjort om til et offisielt norgesmesterskap.
(NOF-posten 79-1)

NM i nattorientering ble innført med samme klasseinndeling og vinnertider som hittil i Hovedløp natt. Hvorvidt løpet skal ha NM-status allerede i 1979 er strengt formelt avhengig av arrangørens godkjennnelse, men siden Sturla er arrangør og Nedre Buskerud sto som forslagstiller (som så ofte før i denne sak!) skulle vi ta meget feil om ikke dette går i orden.
(NOF posten 79-2)

Men det var flere som hadde betenkeligheter.
Nå er tida inne til å diskutere om vi virkelig ønsker at nattløp skal tas opp som en likeverdig gren med vanlig orientering. Kommer vi som vanlig til å tasse etter «Söta Bror» og kopiere svenskenes natt-SM med et offisielt norgesmesterskap, eller skal vi forsøke å gå tilbake til å ha nattløp som en artig variasjon på sein-sesongen og som trening til lang-stafettene med KM som høydepunktet.

Kan nå egentlig nattorientering måle seg med vanlig o-løp reint sportslig sett ? Bør vi godta langt større slumpmoment i mørket enn om dagen ?

Nattorientering er heller ikke noen billig idrett. Skal du være med å kjempe med de store gutta må du ha dobbelt halogen, 12 volts oppladbar batteri og spesialsele. Et slik lysutstyr i dag kommer ikke under en 600-700 kroner.

De enorme kravene til konsentrasjon som nattorienteringen stiller, fører også til at de fleste løpere kun orker et fåtall konkurranser i løpet av en høstsesong. 3 uttaksløp og et NM i løpet av 5-6 uker blir for hardt psykisk for mange.
(NOF posten 79-1)

Forøvrig har Tinget i 2018 bestemt at NM-natt og ultralang skal fra 2020 arrangeres annet hvert år. Her ble det også påpekt at det skal ikke være mer enn seks «må-helger» i løpet av konkurranseåret

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s